Mutlu Kadınların Haber Merkezi

Çıtır hatun tatlısı nasıl yapılır? Tarifi

Kahramanmaraş yöresinde bilinen hatun tatlısı çıtır ve lezzetli, ağızda dağılan bir tatlı türüdür. İrmik ve toz halinde Antep fıstığı ile yapılan tatlı hafif olması ve kolay yapılabilmesi nedenleri ile vazgeçilmeziniz olacaktır.

Hatun Tatlısı Malzemeleri;

Hamuru için;

  • Süt (1,5 çay bardağı)
  • Sıvı Yağ (1 çay bardağı)
  • Yumurta (1 adet)
  • Tuz (bir tutam)
  • Un (alabildiği kadar)

İçi için;

  • Süt (1 su bardağı)
  • İrmik (2 yemek kaşığı)
  • Şeker (3 yemek kaşığı)
  • Antep Fıstığı (toz halinde)

Şerbeti için;

  • Şeker (3 su bardağı)
  • Su (2 su bardağı)
  • Limon (yarım adet)

Üstü için;

  • Tereyağı (2 yemek kaşığı)
  • Antep Fıstığı (toz halinde)

Hamuru açmak için;

  • Nişasta (4 yemek kaşığı)
  • Un (3 yemek kaşığı)

Çıtır Hatun Tatlısı Yapılışı

1- Sütü ılıtıp hamur için bir kap içine koyup, ardından yumurtayı, sıvıyağı, bir tutam tuzu ve alabildiği kadar unu (azar azar) ekleyip hamuru yoğurmaya başlıyoruz.

2- Diğer yandan, iç kısım için tencere içine, süt, irmik ve şeker konulduktan sonra karıştırarak muhallebi kıvamını alıncaya kadar pişiriyoruz. (Piştikten sonra soğumaya bırakın)

3- Şerbet için, şeker ve suyu bir tencere içinde kaynatmaya başlıyoruz. Şerbet kaynadıktan sonra içine birkaç damla olacak şekilde limon suyu ilave edip, soğuması için ayrı bir kenara alıyoruz.

4- Bu işlemler yapılırken, diğer yandan yoğurduğumuz hamuru mandalina büyüklüğünde bezelere ayırıyoruz.

5- Bezeleri düz bir zemin üzerinde açtıktan sonra, kare olması için kenarlarından kesiyoruz. Ortaya çıkan kare şekli 4 eşit parçaya bölüp, daha küçük hale getirdikten sonra, parçaların her birini elimiz ile ortasından kıvırıp büzüyoruz.

6- Ardından soğutulmuş olan iç harcından az miktarda alıp, fıstık tozu ile hamurun içine koyup kenarlarını kapatıp tepsi üzerine diziyoruz.

7- Bütün hamuru bu işlemden geçirdikten sonra, tereyağı bir güzel eritip hamurun üzerine sürüyoruz.

8- Fırının sıcaklığını 180 dereceye ayarlayıp önceden ısıtıyoruz.

9- Tepsileri fırına koyup üst kısımları iyice kızarana kadar pişiriyoruz.

10- Fırından çıkardığımız tatlıyı servise hazır hale getirmek için, ılımaya bıraktığımız şerbeti üzerine döküyoruz.

11- Son olarak, servis tabağına koyduğumuz çıtır hatun tatlısı üzerine toz Antep fıstığı ilave edip afiyetle servis edebilirsiniz.

Çıtır hatun tatlısı nasıl yapılır? Tarifi
loading...