20’lik dişler herkeste çıkar mı? 20 yaş dişleri çekilmeli mi?

20 Yaş dişleri ile bazı insanlar hayatları boyunca yaşarken bazı insanlar da çektirmek zorunda kalıyorlar.  Peki 20 yaş dişleri gerçekten çektirilmeli mi?

20 Yaş Dişleri Nedir?

20’lik olarak da adlandırılan 20 yaş dişleri ağzımızın her iki yanındaki iki adet azı dişinin en gerisinde üçüncü azı dişi özelliğindeki dişlerdir. Bu dişler 20 yaş itibariyle çıkabildiği gibi sonradan da çıkar. Ancak 20 yaş diş çekilmek zorunda mıdır sorusu sıkça merak edilir.

Diş Ağrısı Varsa 20 Yaş Dişleri Mutlaka Çektirilmeli

Diş Ağrısı Varsa 20 Yaş Dişleri Mutlaka Çekilmeli

Uzmanlara göre 20’lik dişler genellikle yatay eğik halde durmasında herhangi bir sakınca yoktur. Ancak çoğu 20’lik dişler kendilerine diş etlerinde yer bulmak adına sıkışarak yan yatabilmekte ve eğik durabilmektedir. Bu da diş etinin acı çekmesine yani diş ağrısı denilen durumun meydana gelmesine neden olmaktadır. İşte bu durumun yaşanmaması açısından diş ağrısı sorunları olanların mutlaka dişini çektirmesi tavsiye edilmektedir.

Şişlik ve İltihaplanma Olabilir

20 yaş dişlerinin eğik halde yer alması ayrıca ağızda şişlik ve apse, iltihaplanma gibi durumların yaşanmasına neden olabilmektedir. Bunun için ağız ve diş sağlığı açısından çekimler yapılarak kontrollerin ele alınarak raporun sonucuna göre diş hekimi uzmanının ne şekilde bir karar vereceğini dile getirmemiz gerekmektedir. Bu açıdan 20’lik diş çekilmezse ne olur sorusuna şişlik, iltihaplanma ve apse yanıtını vermemiz gerekir.

Tedavisi

20’lik dişlerin çekilmesi diş hekiminin kontrolü sonrası zaruri olarak görülmesi halinde yine normal diş çekimi ile aynı format uygulanmaktadır. Hastanın dişine öncelikle sprey sıkılarak çekilecek diş ve diş etinin uyuşturulması ve böylelikle hastanın diş çekimi esnasında hiçbir şekilde ağrı sızı duymaması sağlanır. Diş çekimi yine lokal anestezi altında hasta uyuşturularak yapılır. Bunun için diş hekimi uzmanının her yönden 20’lik dişlerin çekilmesine yönelik olarak direktiflerini yakından takip etmek gerekir.

20’lik Dişlerin Zararları Var Mıdır?

20 yaş dişlerinin kişide ilerleyen süreçte herhangi bir diş ağrısı, ağızda şişlik, iltihaplanma ve apse gibi ağız ve diş hastalıklarına ilişkin olarak birtakım hastalıklar meydana getirmemesi durumunda ortada sorun edecek bir durum yok demektir.

Ancak yukarıda sıralanan semptomlardan hepsi veya bir tanesi bile meydana geldiyse yapılan radyolojik ve de poliklinik tespitlerin ardından sorunun 20’lik dişten kaynaklanıp kaynaklanmadığının her yönden tespiti mümkün olacaktır. Ortada duran tüm bu nitelikleri dikkate alındığı zaman her açıdan 20’lik dişlerin tedavi altına alınması her anlamda ortada duran hususiyet olarak gerçekten de ortada duran yanını bir arada tutmaktadır.

20’lik Diş Herkeste Çıkar Mı?

Elbette uzmanlara 20lik diş tedavisi sürecine yönelik olarak merak edilen bir diğer soru da herkeste söz konusu 20’lik dişlerin çıkıp çıkmayacağı konusu olarak kendini göstermektedir. Genetik etmenler de etkili olmak kaydıyla her insanda 20 yaş dişleri çıkar.

Ancak birçok kişide 20 yaş dişleri sıradan azı dişi olarak ağzın gerisinde yer aldığından ötürü herhangi bir sorun teşkil etmez. Ancak bazı kişilerde eğilerek yan yatması durumunda diş etine acı vererek ağızda şişlik, iltihaplanma ve apse gibi yan etkilerin meydana gelmesine neden olur.

Diş
Comments (0)
Add Comment