Serviksten hücreleri toplayan ve mikroskop altında analiz eden bu basit test, serviks kanserinden ölüm oranını yüzde 50’den fazla azaltmayı başardı.
İyi haber şu ki, düzenli tarama ve takip bakımı serviks kanserinden ölümlerin çoğunu önleyebilir. Daha da iyisi, rahim ağzı kanseri taramaları KETEM’lerde (Kanser Erken Tarama Teşhis Merkezi) ücretsiz olarak yapılabiliyor.
Rahim boynundaki normal hücrelerin kanser hücrelerine dönüşmesi genellikle birkaç yıl sürdüğü için, bir Pap testi veya HPV testi (veya her ikisi) ile düzenli tarama yapılması zorunludur.
Nadiren 20 yaşından küçük kadınlarda görülse de, serviks kanseri en sık orta yaşlarda görülür. Ancak, birçok yaşlı kadın yaşlandıkça riskin hala devam ettiğinin farkında değildir. Aslında, serviks kanseri vakalarının yüzde 15’inden fazlası 65 yaş üstü kadınlarda görülmektedir.
Ölüm oranı önemli ölçüde düşmüş olsa da, kadınlar hala rahim ağzı kanserinden ölüyorlar.
Rahim Ağzı (Serviks) Kanserinin Sebepleri Nelerdir?
Cinsel temas yoluyla yayılan insan papilloma virüsü (HPV), serviks kanserine neden olur. Neyse ki, çoğu kadın vücudu HPV enfeksiyonuyla kansere yol açmadan savaşabilir. Ancak sigara içiyorsanız, çok sayıda çocuğunuz varsa, doğum kontrol haplarını uzun süre kullandıysanız veya HIV varsa rahim ağzı kanseri riskiniz artar.
Rahim Ağzı (Serviks) Kanserinden Nasıl Korunulur?
Kızlar ve genç kadınlar, çeşitli virüs türlerine karşı koruma sağlayabilen HPV aşısını (üç aşı serisinde verilir) vurulmalıdırlar. Aşı sadece bir enfeksiyon bulaşmadan önce etkilidir, bu nedenle uzmanlar kız ve erkeklerin cinsel olarak aktif hale gelmeden önce aşılanmasını önerir. Uzmanlar aşılara 11 veya 12 yaşında başlamayı tavsiye ediyorlar, ancak daha genç başlayabilir veya daha sonra verilebilir.
Aşı olsanız bile, düzenli serviks kanseri taramasına devam etmeniz gerekir, çünkü aşı tüm HPV kanserine karşı koruma sağlamaz.
Aynı derecede önemli olan, ilk başta herhangi bir belirtiye neden olmayan (pre-kanserler veya erken kanserler olduğunda), ancak daha sonra sizi pelvik ağrı veya vajinal kanama ile etkileyebilecek serviks kanserinin uyarı işaretlerinin farkında olmanızdır.
Rahim Ağzı (Serviks) Kanserinin Belirtileri Nelerdir?
İşte rahim ağzı kanseri belirtileri:
- Cinsel ilişki sonrası kanama
- Menopoz sonrası kanama
- Dönemler arasında kanama
- Duştan sonra kanama
- Pelvik muayeneden sonra kanama
- Normalden daha ağır ve daha uzun geçen adet dönemleri
- Olağandışı vajinal akıntı
- İlişki sırasında ağrı
- Pelvik ağrısı
Tabii ki, bu semptomlardan herhangi birine sahip olmanız, mutlaka rahim ağzı kanseriniz olduğu anlamına gelmez. Semptomlara enfeksiyon gibi başka durumlar da neden olabilir. Ancak, kontrol edilmesi ve uygunsa tedavi edilmesi için sağlık uzmanınızla bir randevu ayarlamanız akıllıca olacaktır.