Krup hastalığının tedavisi için doğal kürler

Krup, 6 ay ve 3 yaş arasındaki çocukların %3’ünü etkileyen viral bir üst solunum yolu enfeksiyonudur ve halk arasında boğak olarak da bilinmektedir. Nadir de olsa daha büyük yaştaki çocukları ve yetişkinleri de etkileyebilmektedir. Son zamanlarda artan vaka sayılarından dolayı krup için doğal kürler nelerdir adlı bir yazı hazırlamayı düşündük.

Eğer rahatsızlığa neden olan virüs parainfluenza virüsü ise bu rahatsızlığın ne yazık ki bir tedavisi henüz yok. Ancak aşağıda paylaştığımız krup için doğal kürler sayesinde çocuklarınızın kendilerini daha iyi hissetmelerine yardımcı olabilirsiniz.

Krup Hastalığı İçin Doğal Tedavi

1- Çocuğunuzu Rahatlatın

Ağlamak veya kendini yırtmak çocuğun krup belirtilerinin kötüleşmesine ve zor nefes almasına neden olur. Bu gibi durumlarda işe yarayan en etkili şey çocuğun rahatlatılmasıdır.

Çocuğunuzu kucaklayabilir, birlikte televizyon veya film izleyebilirsiniz. Ayrıca aşağıdaki yöntemleri de deneyebilirsiniz:

  • En sevdiği oyuncağı vermek
  • Yumuşak ve yatıştırıcı bir ses tonu ile konuşmak
  • Sırtını ovalamak
  • Sevdiği bir şarkıyı söylemek

Çocukları krup hastası olan bazı ebeveynler çocukları ile birlikte uyumaktadır. Bu sayede geceleri krup belirtileri daha da kötüleşmeden hemen müdahalede bulunabilmektedirler.

2- Su Tüketimine Dikkat Edin

Krup dahil olmak üzere yeterli miktarda sıvı, özellikle su tüketmek birçok rahatsızlık için çok önemlidir. Çoğu zaman ılık süt gibi yatıştırıcı içecekler de çocuğunuzun daha iyi hissetmenize yardımcı olabilir. Çocuğunuza ara ara birkaç yudum su içirmek de çok önemlidir.

Eğer çocuğunuz ağlıyorsa ama gözünden yaş gelmiyorsa veya altını kirletmemişse, o zaman muhtemelen sıvı tüketmesi gerekiyordur. Eğer çocuğunuz bir şey içmemekte direniyorsa mutlaka doktora görünmelisiniz.

Krup hastalığı olan yetişkinlerin de bol sıvı tüketmesi gerektiğini unutmamalısınız. Serinletici içeceklerden sıklıkla birkaç yudum almak oldukça faydalı olacaktır.

3- Çocuğunuzun Duruşuna Dikkat Edin

Krup için doğal kürler arasında duruş oldukça etkili ama çok göz ardı edilen bir konudur. Çoğu çocuk dik otururken veya hafif öne eğikken daha kolay nefes alabilmektedir. Sırt üstü yatmak çocukların yeterli miktarda nefes alamadıkları hissine neden olmaktadır.

Uyurken çocuğunuz için yastıklardan bir destek hazırlayabilirsiniz. Ayrıca çocuğunuzla sıklıkla kucaklaşarak da çocuğunuzu istemediği zamanlarda bile ayakta tutabilirsiniz.

4- Ortamdaki Nem Oranı

Ilık ve nemli hava çocukların ses tellerini rahatlatmaya ve nefes almayı zorlaştıran iltihaplanmayı azaltmaya yardımcı olmaktadır. Güzel haber şu ki, herkesin evinde harika bir nemlendirici vardır: duşunuz.

Eğer çocuğunuz zor nefes alıyorsa, onu banyoya götürün ve buharlar çıkana kadar duşun sıcak suyunu açın. Çocuğunuz ılık ve nemli havada daha kolay nefes alacaktır. Bu yöntemin solunum yolu tahrişi için etkili olduğuna dair henüz yeterli araştırma yapılmış olmasa bile çocuğunuzun rahatlamasına ve nefes almasına yardımcı olmaktadır.

Ancak çocuğunuza kaynar suyu buharını solutmamalısınız. Çok fazla sıcak olan buhardan dolayı bazı çocukların solunum yollarında ve yüzlerinde yanıt belirtileri görülebilinir.

Ayrıca krup için doğal kürler arasında soğuk hava da mevcut. Kış aylarında çocuklarınız soğuk havada çok rahat nefes alacaktır. Eğer evdeyseniz, dondurucunun kapısını açmak da rahatlama sağlamaktadır.

5- Uçucu Yağlar

Uçucu yağlar meyve ve bitki özlerinde elde edilmiş bileşenlerdir. İnsanlar birçok nedenden ötürü bu gibi yağları koklamakta veya seyrelterek ciltlerine uygulamaktadır.

Özellikle solunum yolu enfeksiyonları için kullanılabilecek uçucu yağlar şunlardır:

  • Anason
  • Rezene
  • Okaliptüs
  • Nane
  • Çay ağacı

Ancak bu gibi uçucu yağların yetişkinler için etkili olduğu bilinirken, çocuklar için ne kadar güvenilir olduklarına dair yapılmış herhangi bir araştırma bulunmamaktadır.

Aynı zamanda çocuklarda alerjik reaksiyona neden olabilirler. Örneğin nane yağı, 2 yaşından küçük çocuklarda nefes darlığı gibi sorunlara neden olabilmektedir.

Anason ve çay ağacı yağı gibi bazı yağlar da çocuklarda hormon benzeri etkiler gösterebilir. Bu yüzden bu gibi yağları çocuklar için değil, yetişkinler için kullanmanızı öneriyoruz.

Krup için Doğal Kürler Hakkında Sizin Bildikleriniz Neler?

Yukarıda krup için doğal kürler nelerdir bahsettik. Peki, sizin bu listeye eklemek istediğiniz başka kürler var mı? Eğer varsa bunları yorum yaparak bizlerle ve okuyucularımızla paylaşabilirsiniz.

Comments (0)
Add Comment