Kaçınmanız gereken 7 pişirme hatası
Bazı alışkanlıklarımızdan kurtulmak düşündüğümüzden çok daha zordur. Konu yemek yapmaya geldiğinde fark etmediğiniz kötü alışkanlıklarınız bile olabilir. Bu alışkanlıklardan bazıları yaptığınız yemeğin mükemmel bir tada sahip olmasını önlerken bazıları ise sağlığınız için gerçekten tehlikeli olabilir. İşte, yemek yaparken mutlaka kaçınmanız gereken 7 pişirme hatası:
1- Tavayı veya Tencereyi Öncesinden Yeterince Isıtmamak
Açken fırını veya tavayı öncesinden ısıtma kuralı sanki bize işkence olsun diye yaratılmış bir kural gibi görünebilir ancak çok önemlidir. Öncesinden yeterince ısıtılmamış bir tavada veya fırında yemek yapmak hem yemeğin olma süresini uzatır hem de yiyeceğin eşit pişmemesine ve hatta yanmasına neden olabilir. Önceden yeterince ısıtılmamış tavaya veya fırına yiyecek koymak genellikle yiyeceğin kaba yapışmasına ve sonunda da yanmasına neden olur.
2- Unu Yanlış Şekilde Ölçeklemek
Unu ölçek ile kullanmak zorunda kaldığımızda birçok insan ölçek kabını doldurmak için kabı unun içine batırıp çıkartıyor. Bu yaygın olarak yapılan bir hatadır. İşte, nedeni. Kabı bu şekilde una daldırdığınızda unun kabın içinde sıkışmasına neden oluyor ve ihtiyacınız olandan daha fazla un alıyorsunuz. Bu da yaptığınız yemeğin kalitesini ciddi anlamda etkiliyor. Peki, ne yapmak gerekiyor? En doğru yöntem bir kaşık yardımıyla unu alıp, ölçek kabına doldurmak ve kabı sallayarak unun kap içerisinde eşit bir şekilde dağılmasını sağlamaktır.
3- Tavayı Aşırı Doldurmak ve Çok Karıştırmak
Kimi zaman yemek yapmak sabır gerektiren bir uğraştır. Tavayı veya tencereyi ağzına kadar yiyecek ile doldurduğunuzda aslında yemeğin olma süresini uzatırsınız. Eğer bir şeyler sotelemek istiyorsanız tavanızı ağzına kadar doldurmak yiyeceklerin buğulanmasına ve sonunda da istediğiniz çıtırlığa ulaşmamasına neden olacaktır. Aynı şey et için de geçerlidir. Eti sürekli olarak tavada karıştırmak tavanın ısısını kaybetmesine neden olur ve bunun sonucunda da etiniz yapışır veya başka sorunlar yaşarsınız. Yemek yaparken pişirdiğiniz şeyleri gruplar halinde ayrı ayrı pişirmek en mantıklısıdır. Biraz fazla zamanınızı alacak olsa bile yemeğin tadında bu süre farkını kolayca fark edeceksinizdir.
4- Etin Dinlenmesine İzin Vermemek
Acıkmışken tavadan daha yeni aldığımız eti yememek için sabretmek çok zordur. Ancak eti kesmeden önce biraz dinlenmesine izin vermelisiniz. Bu sayede etin suyu daha eşit bir şekilde dağılacak ve kestiğinizde lezzetli suyun bolca aktığını göreceksiniz. Eğer çok erken bir sürede keserseniz, etin tüm suyu kesme tahtasına akacak ve etinizin içinde pek bir şey kalmayacaktır. Küçük parçalı etleri 5-10 dakika, daha büyük parçaları ise (örneğin bütün bir tavuk) 20 dakika kadar dinlendirmeniz gerekiyor.
5- Pişirmeden Önce Eti Yıkamak
Pişirmeden önce eti yıkamak hijyen açısından önemli ancak bunu yapmak lavabonuza gıda kaynaklı hastalıklara neden olabilecek bakterilerin bulaşmasına neden olur. Etin üstündeki istenmeyen kalıntıları temizlemek için bir kağıt havluyla hafifçe bastırmayı deneyebilirsiniz.
6- Yapışmaz Tavaları Çok Sıcakken Metal Gereçler Kullanmak
Yapışmaz tavalar kullanırken ocağın altını çok açmamanız gerekiyor. Çok yüksek ısılar, bu tavaların duman şeklinde perflorokarbon salgılamasına neden olur. Perflorokarbonlar ise karaciğer hasarı ve gelişim problemleri gibi rahatsızlıklarla ilişkilendirilmektedir. Tavanın en doğru kullanımı için üreticisinin yönergelerini takip etmelisiniz.
7- Bakır ve Metal Tavalarda Asidik Yiyecekler Pişirmek
Alüminyum ısıyı eşit bir şekilde dağıtabilmesinden dolayı genellikle mutfaklarımızda sıklıkla kullanılır ancak yiyeceklerimiz için hiç de iyi bir şey değildir. Peki, buraya nasıl geldik? Bakır, alüminyum veya metal tavalarda asidik yiyecekler pişirmek bu tavanın bileşenlerinin yiyeceklerinize geçmesine neden olur. Bunun yerine domates veya limon gibi asidik yiyecekleri pişirmek veya saklamak için çelikten, emaye kaplı veya cam tavalar ve kaplar kullanmalısınız.
Yukarıda değindiğimiz yanlış kullanımlar mutfakta sıklıkla yaptığımız ancak hem bizler hem de sevdiklerimiz için gerçekten zararlı alışkanlıklardır. Eğer bu alışkanlıklara sahipseniz, en kısa zamanda bunlardan vazgeçmenizi öneriyoruz. Peki, mutfakta sizin bildiğiniz başka yanlış kullanımlar var mı? Bunları yorum yaparak bizlerle ve okuyucularımızla paylaşabilirsiniz.