Yumuşak diyet nedir? Kimler yapabilir ve neler yenir?
Yumuşak diyet, çiğnemesi, yutması ve sindirimi kolay olan yumuşak dokulu yiyeceklerin yendiği bir diyet programıdır. Eğer mide, baş, boyun bölgesinden ameliyat olduysanız veya diş sorunlarınız varsa yumuşak diyeti uygulamak zorunda kalabilirsiniz.
Bu diyetteki besinler genellikle ince doğranmış, ezilmiş, kıyılmış, püre haline getirilmiş ve genellikle de düşük lif içeriğine sahip yiyeceklerdir. Bu yazımızda yumuşak diyet ile ilgili merak ettiğiniz her sorunun yanıtını bulabileceksiniz.
Yumuşak Diyet Nedir?
Yumuşak diyet kısa vadeli bir diyet programı olup, sindirim sisteminizi dinlendirmeye yardımcı olur. Tükettiğiniz yiyecekler genellikle lif açısından yoksun, yumuşak, doğranmış veya püre haline getirildiğinden çok fazla çiğnenmesi gerekmeyen besinlerdir.
Yaşadığınız sağlık sorunlarına bağlı olarak geçici veya daimi olarak bu diyeti yapmak zorunda kalabilirsiniz. Eğer bu diyeti yapmak zorundaysanız, tükettiğiniz besinlere gerçekten dikkat etmeniz gerekir. Neler yiyip, neler yiyemeyeceğinizi öğrenmek için okumaya devam edin.
Yumuşak Diyette Hangi Yiyecekler Yenebilir?
Daha önce de bahsettiğimiz gibi çiğnemesi, yutması ve sindirimi kolay yiyecekleri tercih etmeniz gerekmektedir. Ancak bu yiyeceklerin besin değeri açısından da zengin olmaları genel sağlığınız için çok önemli. İşte, yumuşak diyet programınıza dahil edebileceğiniz besin değeri açısından zengin bazı yiyecekler:
Sebzeler
- Tohumsuz ve kabuğu soyulmuş iyi pişmiş sebzeler
- Patates püresi
- Haşlanmış veya püre haline getirilmiş sebzeler
- Sebze suları
Meyveler
- Muz
- Avokado
- Meyve suyu
- Elma püresi
- Soyulmuş meyveler
Proteinler
- Haşlanmış veya sahanda yumurta
- Konserve balık
- Haşlanmış veya püre haline getirilmiş mercimek veya fasulye
- Rendelenmiş veya ince kıyılmış peynir
- Humus
Tahıllar
- Pirinç
- Yumurtalı erişte
- İnce doğranmış ekmek
- İyi pişmiş makarna
- Yulaf
Süt Ürünleri
- Süt
- Yoğurt
- Ezilmiş süzme peynir
- Dondurma
Tatlılar
- Jöle
- Puding
- İnce doğranmış meyveli muhallebi
- Islak kek
Soslar
- Sebze veya tavuk suyu
- Kemik suyu
- Peynirli soslar
Bu diyeti yapanların bol miktarda seçeneği oluyor ve sürekli olarak aynı şeyi tüketmek zorunda kalmıyorlar. Ancak elbette kesinlikle dikkat etmeniz gereken bazı besinler de var. İşte, mutlaka kaçınmanız gereken besinler:
Yumuşak Diyette Hangi Yiyecekler Yenemez?
Sebzeler
- Brokoli, havuç, kereviz, karnabahar gibi kolayca ezilmeyen sebzeler
- Patates kızartması
- Lahana veya pancar
Meyveler
- Armut ve elma
- Kuru meyveler
- Ananas
- Böğürtlen ve çilek gibi tohumlu meyveler
- Mango gibi lifli meyveler
Proteinler
- Yağlı ve çok pişmiş et
- Kızartılmış et veya balık
- Sığır eti
- Sosis, salam, sucuk
Tahıllar
- Mısır ve patlamış mısır
- Simit
- Kızarmış ekmek
- Tost ve krakerler
Süt Ürünleri
- Fındık, Hindistan cevizi, tohumlu meyve içeren dondurmalar
Tatlılar
- Turta
- Kuru kek
- Fıstık ezmesi
Soslar
- Acılı soslar
- Barbekü sosları
Midenizi zorlayacak veya çiğnemesi ve yutması zor olan her türlü besinden kaçınmanız gerekmektedir.
Yumuşak Diyet Hangi Durumlarda Yapılmalıdır?
İşte, doktorunuzun yumuşak diyet yapmanızı önerebileceği en yaygın durumlar:
Ameliyat Sonrası
Eğer yakın zamanda baş, boyun veya midenizden ameliyat olduysanız, doktorunuz sizden yumuşak diyet yapmanızı isteyecektir. Bu gibi ameliyatlara örnek olarak bariatrik cerrahi ve gastrektomi verilebilinir.
Diş Sorunları
Yirmilik diş çekimi veya ağız bölgesindeki protezler, bu diyetin en yaygın sebepleri arasındadır. Bu süre boyunca çok fazla çiğnemenizi gerektirmeyen yumuşak diyet yapmanız önerilecektir. Bu diyetteki yiyeceklerin yumuşak dokuları yiyecekleri doğrudan yutmanıza olanak tanımaktadır. Bu sayede diş aralarınıza yiyecek kaçması ve enfeksiyon riskini minimuma indirgemiş olursunuz.
Yutma Zorluğu
Yutma veya yutkunma zorluğu olan insanlara doktorlar yumuşak yiyecekler tüketmelerini önermektedir. Bu yiyeceklerin sıvımsı ve yumuşak dokuları, yutkunurken kullandığınız kaslarınıza çok yük bindirmeden yiyecekleri tüketmenizi mümkün kılmaktadır.
Kanser Tedavisi
Radyoterapi ve kemoterapi genellikle sindirim sisteminde iltihaplanmaya neden olmaktadır. Bu rahatsızlığa aynı zamanda mukozit denilmektedir ve bu süre boyunca hastaların yumuşak diyet yapmaları önerilmektedir.
Sizin yumuşak diyet hakkındaki görüşleriniz nelerdir? Daha önce yapmak zorunda kaldınız mı veya yakın zamanda yapmak zorunda kalacak mısınız? Yorum yaparak, görüşlerinizi ve deneyimlerinizi bizlerle ve diğer okuyucularımızla paylaşabilirsiniz.